Professionell tandblekning

Tandblekning är en av de mest populära kosmetiska tandvårdsbehandlingarna idag. Tandblekning hos en tandläkare sker under noggrant kontrollerade förhållande vilket gör behandlingen säker och smärtfri. Till skillnad från produkter som låter dig bleka tänderna hemma, använder tandläkare blekmedel med högre koncentration, vilket ofta ger ett omedelbart synligt resultat.

Fördelarna med att bleka tänderna hos en tandläkare:

  • Ingen annan metod ger snabbare och bättre resultat.
  • Det är den säkraste metoden.

Nackdelarna:

  • Det är dyrare att bleka tänderna hos en tandläkare än att göra tandblekning hemma.
  • Resultatet kan variera beroende på ålder, typ av fläckar och naturlig tandfärg.
  • Att bleka tänderna är ingen permanent lösning. Efter behandlingen kommer tänderna efter en tid att få nya missfärgningar.

Hur går behandlingen till?

Tandläkaren använder ett mycket stark blekmedel ensamt eller i kombination med ljus. Först putsar tandläkaren tänderna för att rengöra tandytorna och avlägsna plack. Därefter appliceras en peroxidbaserad gel på tänderna, och eventuellt ljus för att starta blekningsprocessen. Många geler är självaktiverande medan andra aktiveras vid exponering för ljus. Det är inte ljuset som bleker tänderna, utan det aktiverar endast den blekande gelen och startar den kemiska reaktion som ger den blekande effekten. Behandlingen tar cirka en och en halv timme och ger omedelbart resultat, även om det kan behövas mer än ett besök för att uppnå önskad nivå av blekning.

Efter behandlingen bör du undvika vissa livsmedel med mycket färgämnen i 24 timmar eftersom tänderna då lätt kan bli missfärgade igen. Det gäller till exempel kaffe, rött vin, juice, tomatsås och tobak.